Hőszigetelés vagy fűtéskorszerűsítés

2023

Amikor az otthonunk energiahatékonyságának növeléséről van szó, gyakran merül fel a kérdés:
inkább invesztáljunk hőszigetelésbe vagy jobb, ha a fűtésrendszert cseréljük le?

Melyik hozza meg a legnagyobb megtakarítást és kényelmet? Ebben a cikkben körbejárjuk mindkét lehetőséget, hogy segítsünk eldönteni, melyik lehet a legokosabb döntés.

Mire jó a hőszigetelés?

A hőszigetelés célja, hogy télen megtartsa az otthon melegét, nyáron pedig kellemes klímát biztosítson. Emellett a megfelelő hőszigetelés hatékonyan csökkentheti a fűtési és hűtési költségeinket is, és nem utolsó sorban segít megóvni a környezetünket úgy, hogy közben még a beszűrődő zajokat is képes csökkenteni. A homlokzati hőszigetelés, a tetőszigetelés vagy a padlószigetelés mind kiváló lehetőségeket kínálnak erre.

Miért érdemes lecserélni a fűtési rendszert?

Fűtéskorszerűsítés során energiahatékonyabb fűtési rendszereket és technológiákat alkalmazunk a régi, mára már elavultak helyett. Például a modern kondenzációs gázkazánok, a hőszivattyúk vagy a pelletkazánok, esetleg az egyéb, megújuló energiával vagy árammal működő megoldások is nagyszerű választások lehetnek. A régi fűtési rendszerek korszerűsítése jelentős megtakarítást hozhat hosszú távon.

Melyik az okosabb és gazdaságosabb választás?

A legjobb megoldás attól függ, hogy milyen az otthon jelenlegi állapota, és mi a célunk.

Ha a fűtési rendszer rendkívül elavult, és energiahatékonyságban bőven elmarad a modernebb megoldásoktól, a fűtéskorszerűsítés lehet az ideális választás. Az újabb technológiák és rendszerek hatékonyabb működést biztosíthatnak, így hosszú távon megtakaríthatjuk velük a fűtési költségek egy részét.

Ha viszont az otthon hiányosan szigetelt, és a hőveszteség problémát okoz, akkor a hőszigetelést kell, hogy válasszuk. Ezzel megelőzhetjük a felesleges hőveszteséget, és szintén csökkenthetjük a fűtési költségeket.

Fontos látnunk, hogy egyrészt hiába korszerű a fűtési rendszerünk, ha a házunk nem képes megtartani az így létrejövő hőt. Érdemes tehát a két megoldást együtt alkalmazni, vagy ha éppen nem ment tönkre a fűtési rendszerünk, és kerülünk abba a helyzetbe, hogy amúgy is be kell ruháznunk egy újra, inkább kezdjük a folyamatot a szigeteléssel.

Emellett szól az is, hogy bár elsőre úgy tűnhet, hogy a szigetelés ára magasabb, de ez koránt sem biztos. Egyrészt, ha ügyesek vagyunk, magunk is meg tudjuk csinálni a munkát vagy annak egy részét, és ez a fűtési rendszer cseréjénél biztosan kizárt. Másrészt azok a fűtési technológiák, amik ma modernnek számítanak, és valószínűleg még hosszú ideig nem is válnak elavulttá, nem olcsók, és velük szemben a hőszigetelésnek igenis vannak kedvező árú változatai.

Összegzés

Mind a hőszigetelés, mind a fűtéskorszerűsítés nagyszerű módja az energiahatékonyság növelésének és a megtakarítások elérésének, de érdemes először inkább a hőszigetelésbe fektetnünk. Persze ha már ez megtörtént, és mégsem vagyunk elégedettek, itt az ideje újragondolni a fűtési rendszert is.

Az ideális döntés érdekében érdemes szakemberrel konzultálni, hogy a legjobban megérthessük, melyik lehetőség hozza meg a legnagyobb előnyöket. Ne feledd, minden beruházás a jövőbe történik, így érdemes hosszú távra tervezni!

Ha segítségre van szükséged, nálunk, a Bau2Home-nál ezt bármikor megkapod!